2/12/11

Frekvence slov v knihách

O službě Google Books teď člověk slyší hlavně v souvislosti s tím, jak nakladatelé lamentují, že je to od Googlu prachsprostá zlodějina. Těžko říct, možná mají pravdu a možná ne. Nakonec v knihkupectví má přece taky člověk možnost do knihy se nejdřív podívat, než ji koupí, a to ne jenom na obsah a rejstřík na konci, jak to nabízí třeba Amazon. Navíc, myšlenka o možnosti vyhledávat ve všem, co bylo kdy napsáno, má taky svoje kouzlo. S něčím takovým nedávno Google přišel ve svých Google Labs - jmenuje se to Google Ngram Viewer a sleduje frekvenci výskytu nějakého slova v knihách za posledních cca 200 let. Narazil jsem na to při čtení článku v Respektu a souhlasím s jeho autorkou, že je to zábava a taky docela zabiják času...
Častost výskytu slova war v anglické literatuře za posledních 200 let...

Častost výskytu slov gay, queer a lesbian. V minulosti se gay používalo ve smyslu barevný, rozzářený, rozjásaný, křiklavý, prostopášný - nakonec Frank Sinatra v písničce South of the Border zpívá 'Cause it was fiesta and we were so gay'. A queer se používalo ve smyslu divný, podezřelý.

Laptop. Nemají tam ale kolem roku 1900 nějakou chybu? Podobný mikrohrbečky se v těch letech vyskytují i u slov computer nebo cellphone. Že by o tom psal Jules Verne?

No comments:

Post a Comment